Vilka kläder är lämpliga för trädgårdsarbete?

 

När man arbetar mycket i trädgården vill man göra jobbet så bra som möjligt. Du investerar förmodligen i bra verktyg så att du kan göra allt jobb snyggt. Men vilka kläder har du på dig när du arbetar i trädgården? Självklart vill du inte ha kläder som inte sitter bra eller hindrar vissa aktiviteter. Tänk till exempel på kläder som är för tajta. Vi har tagit reda på vilka kläder som är bäst att ha på sig under trädgårdsarbete.

För att kunna svara på vilken klädsel som är bäst lämpad måste först ett antal frågor besvaras. Vilket arbete kommer du att utföra? Är det väldigt varmt och solen skiner eller regnar det? Var ska du utföra arbetet, måste du kanske vara i dammen för att städa? Det här påverkar förstås vilka kläder du har på dig och därför kan du inte alltid ha samma när du arbetar i trädgården.

Vilka kläder är lämpliga för trädgårdsarbete?

Se till att du alltid har baskläder hemma. Det här är följande klädesplagg:

Skjorta med långa och korta ärmar
Tröja
arbetsbyxor
Jacka och regnjacka
Skor
arbetshandskar
Det kan vara gamla kläder eller speciella arbetskläder. Med dessa kläder kan du arbeta bra i trädgården under alla årstider.

När du läser vidare kommer vi att förklara mer om olika kläder under olika väderförhållanden. Vad har du på dig när det regnar eller när solen skiner väldigt hårt? Men vi tar upp vilka kläder som är säkra att bära och vad du ska ha om du har ett jobb som innebär att stå i dammen.

Säkra kläder
När du arbetar i trädgården vill du naturligtvis att kläderna du bär ska vara bekväma. Men vi får inte glömma att kläderna du bär också ska vara säkra. Det finns gott om aktiviteter där du behöver vara väl skyddad. Du kan till exempel få repor och skärsår vid beskärning om du inte använder skyddshandskar.

arbetshandskar
Vid beskärning är det bäst att bära arbetshandskar av textil eller läder. Ju tjockare och robustare materialet är, desto bättre skyddar det mot repor och/eller skärsår. Se till att handskarna inte är för tjocka och styva, eftersom det kan hindra arbetet.

Kläder
Bär inte kläder som är för lösa eftersom det kan göra att du fastnar bakom något.

Vid beskärning kan du välja att bära flera lager för att skydda dig mot exempelvis taggarna på en rosenbuske.

Skor
Om du ska jobba med tyngre verktyg eller ska flytta till exempel trädgårdskrukor vill du skydda fötterna så bra som möjligt. Bär därför skor med hård nos, dessa är gjorda av stål, aluminium eller hårdplast.

För lättare arbete vill du ha skor som är mindre tunga. Du måste kunna röra dig lätt. Att bära besvärliga tunga skor gör detta svårt och arbetet blir mer intensivt.

huvudbonader
Om du planerar att arbeta i trädgården i solen, se till att du bär en keps eller hatt för att skydda ditt ansikte och/eller hals. På så sätt bränns du inte och huvudet förblir svalare. Se också till att du applicerar dig väl för att skydda dig mot UV-strålning. Ta dessutom regelbundna pauser och drick mycket vätska.

Baskläder
Varje trädgårdsmästare kommer att vilja ha vissa baskläder i sitt hus för att kunna sköta trädgården bra. Många väljer att bära gamla kläder där andra köper speciella kläder, båda går såklart bra. Du behöver följande kläder för trädgårdsarbete året runt:

Skjorta med korta och långa ärmar
Tröja
arbetsbyxor
Jacka och regnjacka
Skor
arbetshandskar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *