Vilka är fördelarna med trädgårdsarbete?

Där många älskar att trädgårda känns det som en skyldighet för andra tider. Lyckligtvis kommer trädgårdsarbete med flera fördelar. Efter att ha läst den här bloggen kanske du börjar arbeta i trädgården med ännu mer vett eller lite mer vett.

Fördelarna med trädgårdsarbete är

Bra för ditt humör
Ger avkoppling
Minskar stress
Du blir starkare och mer flexibel
Mer uthållighet
du sover bättre
Du bränner kalorier
Ger uppkoppling och förhindrar ensamhet
Skyddar ditt minne när du blir äldre
Mer D-vitaminupptag
Du ger naturen en hand
Du sparar pengar
Det är bra för barn också
Vill du veta mer om ovanstående fördelar med trädgårdsarbete? Läs då snabbt vidare för vi går mer in på alla fördelar. Du kan till exempel läsa att hacka och skotta i trädgården gör dig starkare, men du lär dig också hur många kalorier du kan bränna under trädgårdsarbete.

Det är bra för ditt humör, ger avslappning och sänker din stress
När du är stressad ger trädgårdsarbete avkoppling. Trädgårdsarbete betyder att du inte har tid att tänka på stressande saker som viktiga deadlines, räkningar att betala eller andra knepiga saker. Forskning visar att när du är stressad och trädgårdsarbete så frigörs stresshormoner som kortisol från din kropp bättre än när du till exempel läser en bok.

Du blir starkare, mer flexibel, du orkar bättre och du sover bättre
Det finns alltid något att göra i trädgården, oavsett om det är vår, sommar, höst eller vinter. Detta gör att du kan fortsätta röra dig året runt när du arbetar i trädgården. Kratta, hacka, vattna växter eller beskära trädgården, det betyder att ni alla måste göra olika rörelser. Detta gör att du kan träna alla olika muskler i din kropp. All den fysiska ansträngningen säkerställer också bättre uthållighet i allmänhet och av de muskler du använder. †

Vissa aktiviteter kräver mer kraft än andra. Att gräva trädgården gör dig till exempel starkare. Om du städar trädgården mycket genom att sopa, säkerställer detta att du förblir mer flexibel. Att arbeta i trädgården en dag tar mycket energi. Som ett resultat sover du bättre. Forskning från University of Pennsylvania visar att människor som trädgårdar lättare får 7 timmars sömn.

Det skapar anknytning och förhindrar ensamhet
Trädgårdsarbete kan skapa koppling genom att göra det tillsammans. I Nederländerna finns grönsaksträdgårdar och vanliga trädgårdar där människor möts och arbetar tillsammans i trädgården. Olika åldersgrupper och kulturer möts här, vilket resulterar i mer anknytning och mindre ensamhet. Ett av dessa initiativ är My Garden Your Garden Foundation.

Ensamhet blir tyvärr allt vanligare i Nederländerna. Ensamhet är också i alla åldrar och förekommer inte bara hos äldre som många kanske tror. Forskning visar att 43 % av alla holländare ibland eller oftare känner sig ensamma. För personer över 85 år, lågutbildade, änkor och änklingar och personer med icke-västerländsk migrationsbakgrund är denna andel till och med över 60 %. Om du vill veta mer om ensamhet och vad du kan göra åt det, ta en titt på webbplatsen En mot ensamhet.

Skyddar ditt minne när du blir äldre
Studier har gjorts i olika länder som Nederländerna, Korea och Norge om effekten av trädgårdsarbete på dina hjärnaktiviteter. I Korea utförde äldre människor enkla uppgifter som att sopa löv och plantera grönsaker och gjorde dessa aktiviteter i 20 minuter om dagen. Forskare såg en ökning av hjärnaktiviteten hos både män och kvinnor.

Det finns flera projekt för personer med demens i Nederländerna och Norge, varav ett är trädgårdsarbete på daglig basis. Forskning har visat att de som deltar i dessa projekt har stor nytta av detta.

Mer D-vitaminupptag
Eftersom du spenderar mer tid i solen absorberar din kropp mer D-vitamin. D-vitamin ger också mer kalcium i din kropp. Kalcium är bra för dina ben och ditt immunförsvar. Det ökar också din muskelstyrka, förbättrar din hjärthälsa, minskar risken att bli förkyld och minskar risken för att få depression.

Var uppmärksam!
Om du ska jobba i solen, glöm inte att applicera solskyddsmedel för att skydda dig mot skadlig UV-strålning.
Hur många kalorier förbränner du när du arbetar i trädgården?
Du kan göra alla möjliga olika jobb i trädgården. Att klippa gräs, beskära, gräva upp trädgården, sopa trädgården, det är olika per jobb hur mycket energi man använder för detta. Om du har en elektrisk gräsklippare måste du anstränga dig mindre än med en manuell gräsklippare. En stor gräsmatta innebär mer arbete, så bränn fler kalorier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *