Praktiskt: en regntunna!

 

Idag konfronteras vi allt mer med extremväder. Det regnar mycket i kraftiga och korta skurar, vilket kan orsaka översvämningar. En välplacerad regntunna kunde samla mycket av regnet. Torka är nu också vanligare och då var vattnet som samlas i regntunnan ett smart drag!

Det är inte bara miljövänligt, det är också väldigt vänligt mot din plånbok! Att samla upp regnvatten sparar användningen av dricksvatten eftersom det kan användas för att vattna blommor och växter. Så väldigt praktiskt! Speciellt om du har hört att dricksvatten bara kommer att öka i pris eftersom det blir svårare att rena det.

 

Avlastning av avloppet
Många kommuner ger bidrag när du köper en regntunna. Eftersom stupröret är bortkopplat från avloppssystemet avlastas avloppet. Denna hållbara lösning tas väl emot av kommunerna. Kolla med din kommun om så även är fallet med dem.

 

Regnvatten är gratis och innehåller knappt någon kalk! Så det är inte bara hälsosamt för växterna, utan även för husdjur. Du kan också tvätta din bil eller fönster med den. Ett typiskt antagande är att det lever många bakterier i det, men i hemlighet är surheten (pH) i regnvattnet ganska låg, så att chansen för skadliga bakterier i vattnet är mycket liten.

En avtappningsventil är givetvis oumbärlig för en regntunna. Helst ska kranen vara så låg som möjligt så att du förhindrar att ett lager vatten blir kvar i tunnan. Man kan sätta en regntunna på en fot så att den är lite högre och en (stor) hink kan stå under den.

Är du intresserad av en regntunna men vet inte var du ska börja leta?
Oroa dig inte, vi har listat allt åt dig.

Det viktigaste att veta innan du köper en regntunna är hur stor den ska vara. Det är idealiskt om du vet hur mycket regn som faller i ditt område och hur mycket regnvatten du planerar att använda.

Det är svåra frågor att besvara spontant. Vi hjälper gärna till: en genomsnittlig holländsk trädgård är 125m² och behöver minst en regntunna på 180 till 250 liter. Om du använder regnvatten mer sällan, men ofta drabbas av översvämning, köp en 200 liters regntunna.

Den perfekta regntunnan i din stil
Förutom alla möjliga storlekar finns det även alla möjliga sorters regntunnor och vi pratar inte bara om formen utan speciellt om materialet. Regntunnor är traditionellt gjorda av trä och ser ofta snygga och rustika ut. Tänk på att trä kan krympa och därför läcka. Trä är relativt ömtåligt och för att förhindra detta måste det underhållas väl. Detta är naturligtvis inte för alla, så tänk noga på ditt val.

En lösning på detta är en regntunna i plast! Skulle du hellre ha den där rustika looken som en regntunna i trä erbjuder? Sedan finns det gott om regntunnor i plast som ser ut att vara gjorda av trä. I så fall har du det bästa av två världar. Regntunnor i plast finns i alla möjliga olika färger, så ta en ordentlig titt på vilken som är helt i stil med din trädgård.

Vi förstår att det fortfarande råder tvivel eftersom en regntunna inte är precis vacker att se. Vi kan vara ganska ärliga om det, eller hur? En “klumpig” sak i trädgården är inte riktigt estetisk förstås. Ögat vill också ha något! Lyckligtvis finns det många typer och storlekar som perfekt kan passa vilken trädgård som helst. Tänk till exempel på en regntunna med en planteringsmaskin! Eller en regntunna i form av en regndroppe! Design och funktionalitet blandas väl i båda fallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *